In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2011. február 24., csütörtök

Korhaz

Az utobbi hetek szerencsesorozatainak (remelhetoleg vegso) allomasa az egyik sanghaji korhaz volt. Tortent ugyanis, hogy mult heten olyan ugyes voltam, hogy sikerult egy csontot eltornom a tenyeremben. Termeszetesen job kez, igy a mutet utan a fajdalomcsillapito megvonasa okozta oromoket tovabb szinesitette a bal kezzel valo eves, tisztalkodas, wc-zes, gepeles es iras csodalatos vilaganak behatobb tanulmanyozasa is. Arrol mar inkabb nem is beszelek, hogy a telikabatomat (es pulcsiim tulnyomo tobbseget) nem tudom rendesen felvenni, mikozben Sanghajban az utobbi evtizedek leghidegebb tele “tombol”. Orom az uromben, hogy az orvos kiirt 30 napra, igy a kis gyokerek kenytelenek nelkulozni bajos szemelyemet februar kozepeig (kivancsi vagyok, hany projektet csesznek el…).
Nade amirol most irni akarok, az a korhazi elmenyem. Osszehasonlitasi alapom ugyan nincs (a magyarorszagi ellatast tekintve ez nagyon nagy szerencse), de azert par ev helyismeret es tapasztalat alapjan le tudtam igy is szurni a sajatsagokat. Persze aztan lehet csak en vagyok naive s hiszem azt, hogy tenyleg lehetne dolgokat jobban is csinalni – mindegy.
Szoval bemegyek rendelesre, mert habar tudtam masnap mozgatni az ujjaimat, a gyurus es a kisujjam egyre jobban kezdett elszinezodni es a tenyeremen is megjelent egy feketes folt – gondoltam hat megnezetem, az biztos nem art (plane miutan delelott sikerult megegyszer bevernem a kezem a konyhaajto kilincsebe). Orvos ranez – rontgen. Leletelemzes: el van mozdulva a porc, hiv egy specialistat, az helyre teszi es minden okes. Meg is orultem, hogy nincs nagy baj, mignem jott a specialista (otthonrol hivtak vissza, mert az orvos addig tokolt, meg az haza nem ment – 50000 ft surgossegi dij, de majd raverem a biztositora), megnezte a felvetelt es azt mondta, hogy ez bizony el van torve, muteni kell, mert kicsi a csont es ha rosszul forr ossze, eletem vegeig szivni fogok vele. Mivel remenyeim szerint ez az intervallum meg jopar evtizedet hivatott felolelni, gondoltam, bassza kutya, bar fosok, mint allat, legyen, de elotte felhivom a biztositomat, kulonben meg nem akarnak kesobb fizetni. Ekkor mar este 7 volt, kinai ember nem dolgozik ilyenkor, meg a 24 oras ugyelet sem – at is iranyitottak Uj Zelandra, mert az kozel van. Meg jo, hogy van ceges telefon – felhivtam oket. Nagyon keszseges holggyel beszeltem (most mar megjegyeztem a nevet: Amanda), elmondtam, mi a palya, mire par ellenorzo kerdes utan (nem ittam, nem drogoztam bla-bla-bla – persze, hogy nem*: en is elolvastam am a kiskonyvben az aprobetus reszt :D), atkuldte a kinai ugyeletre a kitoltendo nyomtatvanyt SURGOS megjelolessel.
---
*: kisdobos becsuletszavamra
---
Innen kezdodott a kinai idoszamitas, ahol a maximum 1 ora (az orvos is mondta, hogy ezt holnap reggel meg kene muteni, ha nem akarom, hogy elhaljanak az ujjaim, mely infot termeszetesen megosztottam a biztositoval is) mulva meglesz majdnem ket napig tarot – mondjuk ebben mar benne volt a mutet beutemezese is (amit aztan surgosseggel felaraztak – termeszetesen, de ez nem az en dolgom).
Szoval miutan pentek este vegre sikerult idopontot egyeztetni telefonon (mind csutortok, mind pentek reggel berendeltek etlen-szomjan a korhazba, s vartam delig a papirokra, hogy utana egybol neki is eshessunk a dolognak, de hiaba), szombaton befaradhattam ujra vervetelre, EKG-ra na meg allergia tesztre (ez volt a legszarabb, mert az apolo ugy kezdte, hogy kicsit fajni fog – hat egy talpmasszazs tenyleg jobban esett volna…).
Aztan vasarnap ismet be, meg 8 elott, hogy elokeszitsenek. Ez annyibol allt, hogy le borotvaltak a jobb kezemrol es karomrol a szort. Pontosabban csak akartak, mert minekutan a szakkepzett noverke szarazon elkezdte a muveletet, 5 masodperc utan tele lett a fej szorrel, amire elkezdte a csuklomat a borotvaval fel-ala sikalni, felajanlottam, hogy inkabb befejeznem en a muveletet, hacsak nem akarnak a kezmutet elott egy eletmentot is elvegezni. Szegeny nover csak pirult – igy visszagondolva ra, valoszinuleg ez volt az elso alkalom, hogy borotvat vett a kezebe…
Miutan megmentettem az eletemet, ujbol varhattam par orat, mert az elore beutemezett mutetre vasarnap leven nem volt eleg orvos, de legalabb befejezhettem a konyvemet. Aztan eljott a nagy pillanat, s egy masik nover (mint kesobb kiderult, mindegy milyen idokozonkent van szukseg noverre, mindig masik jon, biztositva igy az informacio akadalytalan es hianytalan aramlasat, ami ilyen esetekben nem elhanyagolhato jelentosegu) lekisert a mutobe. Ott mar vartak. Meg is kerdeztek, hogy mi a panasz. Mutattam a kezem. Szoval jobb kez? Mondom, igen, azt mutatom. Rontgen van? Igen, itt van, nezze meg. Nem kell – hangzott a valasz. Azert javasoltam neki, hogy hozza magaval, ha mar egyszer ilyen jol felkeszult. A mutoig tarto seta alatt meg megmondtam a testsulyom es a magassagom, ami alapjan az altatoorvos szazadmasodpercre pontosan kiszamolta a szukseges dozist. (Egy Einstein veszhetett el benne, mert az utolso dolog, amire emlekszem az az, hogy: “Akkor kezdjuk…” – bar lehet, hogy csak elajultam :))
De ne siessunk elore – mutobe be, felfekszek az agyra, szallingoznak befele az emberkek, mar csak az egyik asszisztens telefonal a foorvosnak, hogy jojjon mar, mert muteni kene, mikozben a masik asszisztens megprobalja rogziteni a bal oldali kartamaszt, sikertelenul, de kozben a segedorvos mar tolna be a tut. Ra is kellett szolnom, hogy ne siessen annyira, varjuk talan meg, meg minden a helyere kerul. Mondja,hogy ne izguljak, valaszolom, hogy sorry, elso alkalmom, mire megnyugtatott, hogy nyugi, neki is. Hahaha…(Ennel mar csak az altatoorvos volt jobb, mikor mondta, hogy ne izguljak, mert csak minden 10000. altatas vegzodik halallal, de o mar kozel 10 eve itt van es meg egyszer se volt gikszer…hulye statisztika…)
Altalas – mutet (elvileg, bar ki tudja, mert meg mindig faj igy 4 nap utan is es ugyanugy nem tudom teljesen behajlitani/kinyujtani a kisujjam es a verellatasban is vannak aprobb fennakadasok) – ebresztes – lelegezz – nemkapoklevegot – ja,bocs,szivjukelgyorsanavalladekot – huhh,koszi – nemteszsemmit,3-ra emeljuk – 1 -2-bumm,jajj – mondom 3-ra – VisszaaSzobaba 2.
Ujabb nover, infuzio, piheges. Ugy fel ora utan elkezdtem unatkozni, epp jott egy nover (megint masik termeszetesen), kerdem, enni-inni mikor? Mondja, majd 6 ora mulva. Mondom az sok, plane, hogy addig fel se kelhetek. Erre kimegy,hoz egy kacsat es leteszi az agyam meletti szekrenyre. Ugy 1 meterre tolem. Bal kezembe 3-4 cso, plusz muszerek a mellkasomon, karomon vernyomasmero, jobb kezembe meg nem tert vissza az elet (ereztem, hogy van, mert kurvara fajt). Szoval leteszi a kacsat, szol, hogy ha kell valami, nyomjam meg a gombot az agyam felett, majd kimegy. Nezem, mondom az is van innen vagy masfel meterre, de jol jonnenek most a jogaorak…kenytelen voltam kialtani, amire a szakkepzett noverke nem tul baratsagos abrazattal jott vissza, hogy mit akarok megint (60000 ft/nap ellatasi dij mellett, termeszetesen). Mondom, legalabb a TV taviranyitojat adja ide, a noverhivot meg tegye kozelebb. TV bekapcsol, hiereket kerek – BBC/CNN vagy valami, elvegre is nemzetkozi korhazban vagyunk. Mondja, hogy csak kinai csatornak vannak, mondom akkor nezzunk egy kis cenzurazott nyujzt, ugyis keszulok januar vegen hazafele. Hat, CCTV 9 se volt – osszesen 3 csatornat lehetett fogni, termesztesen kinai nyelven. Unalmas 6 ora volt, pontosabban csak 5, mert addigra a belem intravenazott 4 liter folyadek kezdte kifejteni kevesbe jotekony hatasat is…reg nem esett ennyire jol wc-re menni, pedig igencsak korulmenyes dolog infuzios tasakokkal teleaggatva, fel kezzel mutatvanyozni. Szerencsere ekkorra mar beallitott a kedvenc fulop csajom is, ugyhogy volt segitseg :)
A maradek ket nap joforman esemenytelenul telt el – megismertem a novergarda maradek reszet is, hetfon este meglatogatott Frici, s utolso nap meg kiprobaltak rajtam egy uj infuzioadagolo gepet is, amit kb 15 perc szerencsetlenkedes utan allitottak uzembe, ugy ahogy. En mar ugyan 5 perc elteltevel elkerekedett szemekkel neztem, mit nyomogatnak ossze-vissza a kapcsoloszekrenyen (mellesleg hatalmas biznisz ez a korhazasdi, ilyen uzletkotok kenenek nalunk is a cegnel – azert nem semmi eladni egy olyan infuzio-adagolot, gondolom kurva dragan, ami a gravitacio halatlan es koltseges munkajat hivatott helyettesiteni). Szoval neztem, hogy mit neznek, vartam, hogy legyen mar valami, aztan szoltam, hogy jobb lenne nem rajtam kiserletezni, de aztan csak beallitottak a szerkezetet es elindult a moka. Szkeptikus leven nem doltem hatra (Kinaban egy ido utan az ember mar reflexbol nem vesz keszpenznek semmit), hogy most akkor mar minden rendben. Jol is tettem, mert az infuzioban visszaaramlo ver elegge nyilvanvalova tette, hogy valami el let cseszve. Hivom a novert, s mondom neki, hogy valami nem faja, de persze megint elkezdte bizonygatni, hogy minden rendben, mert a monitor mutatja, hogy megy befele a cuccos es mar 30 ml-en tul is vagyunk. Legalabb 5 percembe tellett meggyoznom, hogy egyreszt, akkor az atlatszo cucc menne befele es nem a verem folyna itt patakokban, masreszt, a gep mutathat barmit is, ha a folyadek nem csepeg, de nem gyozte meg ez se. Kenytelen voltam elorantani az adu aszt es megkerdezni tole, hogy magyarazza el, mikent lehetseges az, hogy a 100 millis tasakbol mar lement 30, viszont a tasakban meg mindig 100 milliliter van? Ezen elgondolkodott egy kicsit, majd behivott ket masik apolonot es elkezdtek babralni valamit a gepen, amit mar nem tudtam hangos szo nelkul tovabb elviselni, ugyhogy megkertem ra, ne rajtam kiserletezzen, vigye ezt a szart a picsaba es kosse be maganak, ha annyira bizik benne, en maradok a tradicionalis gravitacional.
Kedd delutanra elfogyott az osszes lotty, igy hat nem maradt mas hatra, mint a kicsekkolas. Ez sem ment olyan egyszeruen, mert ugye csak 3 napra elore tudtak, hogy mikor lepek, s ennyi ido nem volt eleg a szukeseges papirmunka elvegzesere, igy miutan szoltak, hogy mehetek es osszepakoltam, meg ropke 2 orat ott csucsulhettem a varoban. A csucs az volt, mikor kb. indulas elott 20 perccel oldajon hozzam egy kulfoldi csaj, hogy o itt ennek a reszltegnek a menedzsere, s mivel tudja, hogy neha a maskent gondolkodok nehezen viselik az itteni logika, szorgalom es alapossag helyi elegyet, szoljak nyugodtan, ha van barmi problema…jobb kesobb, mint soha…

Nincsenek megjegyzések: