In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2010. március 5., péntek

Költségtakarékosság SFT módra

Multkor már szerintem említettem, milyen hatalmas ötlettel próbálták meg csökkenteni a „még hatalmasabb” nyomtatási költséget a cégnél – 8-ból 6 nyomtatót kivettek az irodákból, mert így majd kevesebbet kell majd nyomtatni. Ésszerű, nem? Szerintem nem. De Kínában, holland vezetés allatt igen.

Nos, a következő elmebontó ötlet sem váratott sokat magára. Magasról szarva a 80/20-as (egyébként ésszerű) szabályokra, melyet persze minden második mondatba belefűz az összes here, valami csoda folytán eljutottak a késztermék csomagolásába elhelyezett szilikon tartalmú párásodás elleni csomagocskákhoz (ezek hivatottak megkötni a levegő páratartalmát, védve így a terméket a nedvességtől).

Az egetrengető csoda az új termelésvezetőtől jött (nem mondom, hogy sangháji picsa, de az): ha a nagy dobozba 5 darabot teszünk, akkor a kicsibe elég 3 is. Nos, ez eddig még nagyjából talán rendben is lenne (mondjuk tuti nem a dobozok felülete és páraáteresztő képessége alapján vettek el kettőt az 5-ből, mert multkor még a felszínszámítás is gondot okozott a vezetőség legtöbbjének – erről kicsit később), de mikor elkezték verni fenenagy büszkeségükben a mellüket , nem álltam meg megkérdezni, hogy akkor ezzel most mennyit is spórólunk? Mindezt márcsak azért, mert idénre ki van adva, hogy meg kell csinálni x db költségcsökkentő projektet darabonként 100.000 USD értékben. (Nincs is miből megspórolni annyit, de mindegy, az most nem érdekes.) Szóval bunkó módon azt hiszem sikerült kicsit letörni a lelkesedésüket az alábbi párbeszéddel:

- Hány kis dobozt küldünk ki havonta?

- Kb. 100-at.

- Mennyibe kerül a szilikonzacsi darabja?

- 0.2 RMB (5 forint)

- Akkor az összesen 100 x 2 x 0.2 = 40 RMB (1000 forint) megtakarítás havonta, ugye? Nagyszerű! :D:D:D Gratulálok!

- ...

Kíváncsi leszek, mi lesz a következő. Kiírják majd, hogy minden teafiltert minimum kétszer kell használni és hetente fejenként csak egy papírpohár engedélyezett? A tollakat már otthonról hozom, mert megelégedtem, hogy két kérvényt kell kitölteni,és az IGAZGATÓVAL ALÁIRATNI, csakhogy új tollat kapjak, de ezt is csak akkor, ha AZ ELHASZNÁLT TOLLAT VAGY TOLLBETÉTET ELŐTTE LEADOM!!!

URAM ISTEN, MI JÖHET MÉG? – Roló lehúz...

Nincsenek megjegyzések: