In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. szeptember 21., péntek

Petőfi-szobor avatás

Már régóta adósok vagyunk ezzel a bejegyzéssel, de most itt van végre, igaz csak lábjegyzetbe, mert én nem voltam ott a szoboravatáson, így csak hallomásból:
jelenlegi miniszterelnökünk szeptember 5-én délután avatta fel Petődi Sándor mellszobrát a Lu Xun parkban, Shanghai-ban. Ez a második Petőfi-szobor Kínában. Az elsőt Medgyessy avatta 2003-ban, Pekingben. A következőt ezek alapján 2011-ben fogja avatni (remélem nem Orbán:)) a majdani Miniszterelnök Úr Tianjin-ben (hacsak addigra Guangzhou vagy Shenzhen nem lesz nagyobb:)).
Ez a "Petőfi-őrület" egyébként nem véletlen: bármilyen furcsa is, Petőfi a kínaiak körében egész ismert és kedvelt költő. Az okosak azt mondják, ennek oka elsősorban az, hogy egyrészt anno egy itteni híres költő elkezdte lefordítani a verseit kínaira, másrészt meg a Petőfi költemények elég egyszerűek, s direkt mondanivalójukat még a "kultúrális forradalom" után is megértik az emberek. (Egyébként állítólag a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg is anno Petőfi versre masírozott - gondolom ennek nem nagyon örülne most a költő, de hát ez van:)).
Szóval Gyurcsány jött, látott, avatott, nagyzolt és hazament.
Guczó írta, hogy az avatás utáni "elvegyülés" és beszélgetés során GY.F. szóba elegyedett Hocóval is, majd rövid beszélgetés után így váltak el:
Gy.F.: További sok szerencsét kívánok Önöknek!
H.: Sok szerencsét Önnek is!
No igen...

(foto by Guczo)

Nincsenek megjegyzések: