In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. október 30., kedd

Korlátok

Csontig rágott téma már - legalábbis itt, Kínában - az internet tartalmának szűrése. Azért írok róla mégis pár sort, illetve gondolatot, mert annak ellenére, hogy a közelgő olipmia kapcsán (is) egyre többször kerül terítékre a net állami korlátozása, véleményem szerint az elmúlt hónapokban tovább romlott a helyzet.
Kiérkezésem után elég nehezen vettem tudomásul, hogy a net alapjából véve kiba lassú, s ez nem csak a távolság miatt van így. De nagy nehezen hozzászokattam magam a dolgohoz; elvégre is nincs választási lehetőség.
A tartalom szűrésének dolgával azonban máig nem sikerült megbarátkoznom: legfőképp a Wikipédia hiányával, melynek (s sok másnak is) abban gyökeredzik az oka, hogy a történelemről, politikáról hamisítás nélkül ír. Mivel a Wikipédián létezik a Tiananmen téri mészárlás, cserében Kínában nem létezik Wikipédia (pontosabban szinte mindig tiltva van). És a Wikipédia csak egy a sok, kapitalista, pártellenes, mocskos website közül.
De a legújabb húzás már nem is az ilyen "mocskos" oldalak tiltása: mivel a kínai internetrendőrség rájött, hogy képtelenség minden csatornát szűrni (mail, filecserélők, video megosztók, blogok stb.), szépen elkezdték ezeket is rávinni a listára. Mindezt azért úgy, hogy a nép ne nagyon lázadozzon miatta:
pl. a myspace esetében is először létrehozták a myspace.cn-t, majd pár hét után tiltólistára tették a myspace.com-ot. Most már csak a .cn elérhető, természetesen csak kínaiul. Biztos vagyok benne, hogy sok itt élő külföldinek ez nem esett jól, de gondolom ezt magasról lesz...ják.
Hasonlóan befellegzett jópár hónapja már a blogspot.com-nak is, s a legújabb tiltólistás a youtube.com. Most már ez sem megy. (Van helyette viszont kínai verzió.)
Szerencsére a sorozatos tiltásokra reagálva (hál'Istennek) terjednek a különböző VPN progik, melyek titkos szörfözést biztosítanak a világhálón, de gondolom a pártközpont majd lereagálja ezt is.
A mai nap a pontot az i-re "kedves" IT-s barátainknak sikerült feltenni: bejelentették, hogy mindent szűrni és ellenőrizni fognak, ami a céges neten keresztül áramol. Hurrá. Ahelyett, hogy a kapcsolat "sebességének" javításával lennének elfoglalva. (Olyan szuper a konnekt bent, hogy szerintem a telom GPRS-e kenderbe veri.)
Arra leszek majd csak kíváncsi, hogyan állapítják majd meg, hogy a magyarul írt levél tartalma hivatalos vagy csak haveroknak szóló "maszlag". Persze az is lehet, hogy az egész csak csesztetés, de itt sosem lehet tudni.
Azt hiszem erre mondná Ford Fairlane, hogy: Clint Eastwood...bekaphatja! :P

Nincsenek megjegyzések: