In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2008. július 22., kedd

Facebook: translate-paste




Nem tudom, mennyire ismeritek a Facebookot, de ha nem, akkor csak képzeljetek el egy nemzetközi wiw-et normális dizájnnal és rengeteg extra tartalommal, plugin-nel és egyebekkel, melyekhez hozzáteheted saját kreációdat is. Annak ellenére, hogy a Facebook már a sokadik a maga fajtájában, valamiért mégis igencsak népszerű lett. Én is töröltem a myspace accountomat (is) és áttértem Facebookra. Mondjuk ennek akkor nem az volt a fő oka, hogy a Facebook annyival jobb lett volna, hanem mert Kínában megjelent a myspace.cn, még a myspace.com-ot letiltották, s ettől kezdve, aki nem értett-olvasott sárgául, az ba...brálhatta a kínai oldalt fél órákat, hogy megtaláljon dolgokat rajta.
Nem tudom egyébként, mire jó ez a kínaiasítás, pláne miért kell letiltani az eredeti szolgáltatókat, az angol nyelvű elérést - így sem fognak ezek a szerencsétlenek normálisan megtanulni angolul sohasem, mi meg, külföldiek, szívhatjuk a fogunkat. (Anno egyébként az ebay és társai is hasonló sorsra jutottak, s a sornak még nincs vége.)
De vissza a Facebookra: ugye a Facebook "feltalálója" egy harvardi egyetemista, Mark Zukerberg volt, s a rendszer eredetileg csak az ott tanulókat hivatott "nyilvántartani". Aztán szépen terjeszkedett először csak iskolai berkeken belül, majd 2006-ban nyitott a külvilág felé. A srácok (pár haverral összeállt a srác és céget csináltak az ötletből) azóta hülyére keresték magukat, a cég több millárd dollárt ér. Szép eredmény (fene egye meg, hogy nem nekem jutott eszembe:)).
De nem is ez a lényeg most, hanem az, hogy a minap egyik barátunk a következő linket küldte a levlistára:
http://www.xiaonei.com/
Igen, igen...gondolom megirigyelve a Facebook sikerét, páran gondoltak egyet Kínában és szépen, egy az egyben lemásolták a Facebook-ot. Még arra sem vették a fáradtságot, hogy a dizájnon egy minimálisat változtassanak, de errefelé ez nem annyira meglepő (nem tudom, emlékeztek-e még a BMW koppintásra az autókiállításon - ott is a logót majdnemhogy copy-paste-elték). Az igazán nagy pofátlanság még nem is ez, hanem az oldal alján díszelgő copyright embléma. Nagyot fogok röhögni, mikor majd jön a Facebook perelni, amit természetesen el fog veszíteni, majd még az oldalát is betiltják Kínában, mint lopott terméket...ekkor már nem fogok röhögni, mert majd megint lehet menni keresni egy újabb nemzetközi közösségi site-ot. (Ami mellesleg biztos nem lesz nehéz.)
Erről a xiaonei kopírozásról még annyit, hogy természetesen a birka kínaiak már milliószámra özönlenek oda mindenhonnan és nagy hangon külrtölik szét, hogy sokkal jobb, mint a Facebook. Persze, hogy az. Mondana mást valaki...
Szóval szerintem a Facebook napjai, Kínában legalábbis meg vannak számlálva. Mellesleg nem értem, miért nem védették le legalább itt a site-ot. Bár lehet, hogy akarták, csak nem tudták...remélem legalább tanultak belőle (ami nem valószínű, mivel a "Nyugat" már lassan húsz éve követi el alapvetően ugyanazokat a hibákat Kínával kapcsolatban; egyszerűen nem hajlandó megérteni, elfogadni, hogy miként működnek itt a dolgok).

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

pont a napokban gondolkoztam azon, hogy az iwiwnek nem volt egeszen veletlenul sok-sok nyelvu verzioja?
pontositanek, mintha a kezdooldal aljan felsoroltak volna vagy tizenX nyelvet, amibol valaszthatott az odaerkezo...
PN.

Mariann írta...

A csak kinai karakterekkel elerheto oldalakkal nekem is van egy kedves tapasztalatom, meghozza a hivatalos kinai kereskedelmi statisztikakkal, amit elvileg kulfoldieknek (is) szannak: kb a bejelentkezes utani masodik lepes utan eltunnek a latin karakterek... nesze nektek statisztika, csak nem gondoltatok, hogy adatokat megosztunk barkivel? Kicsit olyan, mint Matyas kiraly meseje: hozott is ajandekot a lany meg nem is...
De ha mas kozossegi oldalra kenyszerultok, csak szoljatok, regisztralunk mi is :)

Norb írta...

nem szaroznak ezek a kinaiak! mindenbol van nekik kicsi-pici, de sajat! :)