In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2008. július 18., péntek

Shanghai vadaspark

Múlt hétvégén ellátogattunk a shangai melletti „vadasparkba”. Azért írom így, mert az otthon megszokottól egy kicsit eltérő a helyi berendezkedés és az állatokkal való bánásmód. Az állatvédőknek biztos lenne pár keresetlen szavuk, de ez a hely még mindig sokkal jobb volt ilyen szempontból, mint az állatkert Wuxiban. (Az itteni állatkertet, merthogy van az is, még nem láttuk, de azok után, amit hallotunk róla, lehet nem is fogjuk...)
Szóval a vadaspark: látszik rajta, hogy anno egész normálisan megcsinálták, de a karbantartást itt elfelejtették felvenni az éves teendők listájára. A jelenlegi állapotból arra lehet következtetni, hogy bizony 5-6 éve nem nagyon nyúltak semmihez. Még a fűnyíróhoz sem. Mondjuk a legtöbb helyen fű hiányában már nincs is rá szükség. Legjobban az állatokat sajnáltuk. A madarak, főleg amelyikek anno tudtak repülni, olyan szinten meg voltak nyesve (tépve), hogy némelyik tényleg csak árnyéka volt egykori önmagának. A struccok például a levesbevaló csirke már leölt, félig megkopasztott állapotára emlékeztettek a legjobban. Szegény tevék olyan elhanyagoltak voltak, hogy még akkor sem ültem volna fel rájuk, ha ők fizettek volna érte (egyrészt nem akartam elkapni semmi betegséget, másrészt lehet megroppant volna a gerincük a 80 kilóm alatt).
A különböző láncon rángatott mutatványos medvék, majomok és elefántok sorsa volt a legszomorúbb, mivel a kínai nevelési és ösztönző módszer kvázi kimerül a rugdosásban vagy az ostorral és/vagy rúddal való ütlegelésben.
A legironikusabb helyzete megintcsak Kína leghíresebb és legkedveltebb állatának, a pandának volt: kb. 4x5 méteres üvegketrecébe zárva szemlélhette saját kifutóját. (Üvegházában természetesen nem ment a „légkondi”, lehetett vagy 60 fok és 99%-os páratartalom, viszont legalább a betonfalra felfestettek pár dzsungelre emlékeztető képet.)

Viszont a mongúzok haláliak voltak, ha lesz kertesházam egyszer (lehet váltani kéne, mert így max. céges dobozokból fogok magamnak ragasztani egyet), teszek majd bele mongúzt is 

Nos, jöjjenek a képek (a szebbek/jobbak):

Flamingó farm - messziről egész jól néztek ki...
Remélem összejött neki... :)

Lazázó tigris


Az egyik strucc egyébként majdnem lenyúlta az egyik lány fényképezőjét...sajna olyan gyorsan történt, nem tudtam lefotózni.
Természetesen volt vidámpark is, a lányok pedig elemükben voltak :)


Piroska és a kihagyhatatlan "Pirate" hajó
...meg a sergő


Dzsungeltapéta az otthonosabb érzésért....
Még a panda is nézhette a szomszédból...


Ez meg itt egy vörös panda, a kínaiaknál "lesser panda" néven fut, mert ugye az előző a "greater panda".... volt még pár vicces angol kiírás :)
Ezt a lánykoszorút kísérgettem, bibí :)

Black&White...voltak élő bébiállatok is.


És halottak is...

A nagy kedvencek:
Etetés:


No, ez az állat Liger néven fut, magyar nevét nemtom, de a tigris és az oroszlán ember kreálta keresztezése.

És volt fehér (azaz albínó) tigris is...

Nincsenek megjegyzések: