In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. február 12., hétfő

Egy kis művészet / Little bit of art

A templom körül sétálgatva és a bazársoron nézelődve – ahol egyébként fantasztikus, hogy miket árulnak a helyi kézművesek! – belebotlottunk egy festészpalántába, aki meginvitált minket egy közelben lévő kiállításra. Mivel más dolgunk sem volt és rokonszenves volt a csaj is (sajna a nevére nem emlékszem,), gondoltuk, megnézzük.
Szóval a lány körbevezetett a tárlaton, ahol az ő városában, Xianban (innen kb. 1700 km befelé) tevékenykedő művészek és művésznövendékek képei voltak láthatók, melyek egyrészt a hagyományos kínai vízfestékkel készült, másrészt olajfestékkel készült alkotások voltak. Nem mondom, láttunk pár elég ’érdekes’ alkotást is (pl. mozgalmi képek, vörös háttér-sárga csillag Maoval, munkások nyomulnak fel a vonatra, miközben rendőrök terelgetik őket, groteszk kínai figura női ruhában stb.), de a legtöbb tényleg nagyon szép volt.
Amit megtudtunk a hagyományos képekről (a vízfestékesek), az az, hogy nem véletlenül ismétlődnek mindig ugyanazok a motívumok a festémnyeken, ugyanis meindegyiknek megvan a maga jelenzése.
Az egyik nagyon tipikus festménysorozat, a négy évszak (ez ugye 4 képből áll). A tavasz-nyár-ősz-tél jelentése itt is az emberek korához kapcsolódik. Hogy ezen belül mit festenek meg, azaz mi a festmény témája, azt már festője válogatja: a közismert motívumkészletekből. Ezek a motívumok szinte mindig a szerencséhez, a sikerhez és a hosszú élethez kapcsolódnak. (A maradék a bátorsághoz, erőhöz stb.)
Bambusznád: hosszú életet és a folyamatos fejlődést jelent. Maga a bambusz jelképezi az életet, a fejlődést pedig a nád növekedése, tagozódása.
Madár: a szerencsehozó. Ebből kifolyőlag a két madár dupla szerencsét jelent, s mivel párban vannak, ezért elsősorban a párokra vonatkozik.
Ló: a siker ’titka’. A ló jelképezi az üzleti sikert, mivel a ló egy erős, izmos állat, amelyik folyamatosan halad, törtet előre. A vágtázó ló a hóban még nagyobb sikerességet hordoz magában, mivel még ilyen zord körülmények között is képes a vágtára. A lovas festményeket gyakran kombinálják számmisztikával is: a 8as a kínaiak egyik szerencseszáma, ezért ha 8 ló vágtat a képen, ráadásul télen az irodád falán, baromi sikeres leszel.
Tigris: az erő jelképe. Általában a férfiaknak jó ajándék. Meg kell jegyeznem láttunk pár nagyon gyönyörű tigrises festményt. Ha két tigris van a képen... szerintem már tudjátok.
Gyümölcsök és egyéb növények: már sokszor gondolkodtam azon, hogy mi a pláne abban, hogy az ember megfest egy fügét vagy narancsot. Az ilyen jellegű csendéletes képek igazából soha nem jöttek be, mivel számomra nem hordoznak semmilyen mögöttes tartalmat. (Ilyeneket rajzórán is mindig gyakorlásnak festettek velünk.) A kínai csendéletek még inkább ilyen gyakorlás-képnek tűnnek, mivel ráadásul el is vannak nagyolva, legtöbbször itt sincs háttér (eleve általában fehéren hagyják a hátteret, ami nem azt jelenti, hogy ott fehér festék van, hanem nincs festék) és az egész képen van egy vagy két gyümölcs. Nos, itt a gyümölcsöknek (és a különböző virágoknak, rügyeknek) is megvan a maguk szimbólikus jelentése; természetesen legtöbbször a szerencsével, sikeres élettel kapcsolatosan. Így már rögtön érthető is, hogy mi a különbség az egy almás és a két almás kép között.
Van még egy csoportja a vízfestékes, hagyományos képeknek, pontosabban festményeknek: az írást is tartalmazó, vagy csupán csak írásból álló alkotások. Ezek az írások (amellett, hogy tartalmazzák az alkotás címét és a festő nevét) a képhez tartozó versek vagy történetek, anekdoták, esetlegesen szerencsét hozó, vagy egyéb jókívánságot tartalmazó feliratok.
Az olajfestményeknél (most csak azokról beszélek, melyek szerintem említésre méltóak) már egész más a téma: szinte mindegyik nagyon részletesen kidolgozott, tényleg csodálatos kép volt. A legtöbb ezen a kiállításon nőket ábrázolt különböző népviseletben, de természetesen itt is akadt pár (valóban gyönyörű) tigrises kép. Mondanom sem kell, iszonyat, milyen árakon voltak (természetesen itt is lehet, sőt kell is alkudni), úgyhogy a végén, mivel nem akartunk üres kézzel eljönni és a csaj is rendes volt, vettünk egy bambuszos képet az övéi közül.

While walking around the temple and checking out the hand made products we ran into a young lady, who is learning to be a painter, and invited us to a little exhibition of their school, just around the corner.. She was from Xian, a city 1700km away from here. She guided us through the exhibition and told quite many interesting things about Chinese paintings. This I would like to share with you here.
Basically there were two types of paintings, the traditional water based paint and the oil paint made ones. Most of them were very beautiful (of course there were some odd ones also, like movement pictures, or some with Mao or/and the yellow star, or workers getting on the train in the morning etc.).
So what we got to know about the water based paint pictures is that there are main patterns with different meanings. This is the reason why most paintings seem to look the same.
One very typical topic is the four seasons which are related to the human life. (Spring=young and so on.) So this topic always contain 4 pictures but the theme can be different:
Bam boos: they symbolize the long life and continuous improvement.
Bird: birds bring luck and happiness to your life. If there are two birds, they mean double happiness, especially for couples.
Horse: the symbol of success in business. Horses are strong and powerful animals always pushing forward, so when there’s a horse on the picture galloping in snow, it means very successful business, since it is very hard to gallop in snow. They also combine these kind of paintings with magic numbers, like 8, which means great luck, so if you have 8 horses sprinting in the snow on your office wall, that would bring you very successful businesses and made you a good businessman.
Tiger: symbol of force and strength. A very good gift for men. I have to admit there were some very nice and detailed pictures of tigers. So tiger on a picture brings you strength, two tigers on the picture…I guess you can figure now…
Fruits and other plants: all of them has different meanings, mostly luck, smartness, health etc.
There’s a group of water based paintings which not only have pictures, but writings also. (Some of them only has writings.) They always contain the topic of the painting and the name of the artist, but sometimes they are also telling a little story related, or often they write poems or idioms.
The oil paintings usually have different topics (we have found some tigers here also):the ones on the exhibition illustrated women in traditional clothing from different areas. These were very well made, detailed paintings, also very beautiful. (Also the prices, but you can bargain here as well.)
At the end we bought one of our guide’s picture with a bamboo on it, since she was very nice with us.




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A sárkánynak mi a szimbolikus jelentése?

Mariann írta...

De jo, motmar kicsit jobban ertem, mit is jelentenek az abrak a kyodai jatek kockain :)