In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. február 26., hétfő

Hangzhou 7. rész / Hangzhou Part 7.

Yue Fei emléktemploma / Yue Fei's Temple

Ebbe a templomba tévedtünk be első nap, ahogy megérkeztünk. Az eredeti templom az 1200-as évek elején épült a fent nevezett Yue Fei (1103-1142) emlékére.


Yue Fei egy paraszt származású tábornok volt a Song dinasztia idején, aki 39 éves korában a Qin Gui kancellár vezette párt összeesküvésének áldozata lett, és kivégezték. Miután azonban Xiao Zong került a trónra, sikerült tisztázni Yue Fei-t az alaptalan vádak alól, emlékére megépítették ezt a templomot, és 1163-ban itt helyezték végső nyugalomra.

Magát a templomot leginkább egy nagy kertnek kell elképzelni, sok különálló csarnokkal, épülettel. A bejárattal szembeni fő csarnokban áll ez a színes szobor Yue Feiről, és a falakon a festmények az ő életéből vett jeleneteket ábrázolják, a kisebb épületekben pedig állandó kiállítások vannak.

Két nagyon érdekes dolog volt itt, amit nem nagyon tudtunk először hova tenni.
1) Ez a két szobor Yue Fei és fogadott fiának sírja előtt térdepel, és le voltak köpdösve. Annak ellenére, hogy itt kínában az ilyen dolgokon nem kell igazán fennakadni, gondoltuk azért lefényképezzük, és megmutatjuk, hogy milyen is ez a nép. Aztán később kiderült, hogy itt azért többről van szó: a szobor azt a Qin Gui kancellárt és feleségét ábrázolja, akik annak idején az összeesküvést szervezték (illetve még két másik főmandarint is, akiknek a ketrece az út másik oldalán áll). Ezek a szobrok az utókor ítéletét testesítik meg, rendszeresen leköpdösik, megrongálják őket, ezért időről időre ki kell őket cserélni. A felettük lévő táblán állítólag az áll, hogy "Kérjük, tartózkodjanak az érzelemnyílvánítástól!"...

2) Az egyik templom csarnokában kicsit egyedül maradhattunk az egyik bronznak látszó szoborral, amelyről hallásos és tapintásos vizsgálataink alapján megállapíthattuk, hogy nagy valószínűséggel sokkal inkább műanyagból van, mint bronzból. Az első gondolatunk itt is az volt, hogy nesze neked Kína, 4 méteres szobrokat csináltok műanyagból egy általatok szentnek tartott helyre, akkor mi várhatunk tőletek. A magyarázat (ami állítólag itt a templomban is ki van függesztve valahol, persze kínaiul, ezért csak itthon tudtuk meg): 1966 őszén a "kulturális forradalom" eszméjétől elvakulva vandálok és huligánok kisebb csoportja néhány megtévesztett emberrel együtt berontott ebbe a templomba, hogy forradalmi bírálat tárgyává tegyék Yue Fei-t, és törvényt üljenek felette. Szerintük Yue Fei annak idején a parasztfelkelést leverő hóhér szerepét játszotta (nem a nép fiai közül kiemelkedett hőst, ahogy már évszázadok óta tartották...), a feudális uralkodó osztály hűséges szolgálja, a nép ellensége volt. Ezért sírját a földdel tették egyenlővé, a szobrokat szétverték, a templom történeti emlékeit az utolsó darabig eltűntették, nem maradt más, csak a csarnokok, és a galériák puszta fala.

Ha belegondoltok, már az sem semmi, hogy valahol ezzel elismerték, hogy voltak túlzások is a "kulturális forradalomból" adódóan. És mindezek után újra is építették az egészet 1979-ben, még ha egy részét műanyagból is. Mindenképpen megérte...

Faragott kő ablak

Bronz füstölő (igazi)

Pavilonok


Újabb szép kert

A télapó kínai ábrázolása az 1200-as évekből :)

Szövegkiemelés kínai módra (a kép nincs elforgatva!)

Nincsenek megjegyzések: