In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2009. szeptember 20., vasárnap

Szigor

Az utóbbi időben meglehetősen bekeményített a rendőrség Shanghai-ban. Elkezdték a város megtisztítását az Expora.
A terv kb. ugyanaz, mint Pekingben volt az Olimpia előtt: az összes vendégmunkást, illegális bevándorlót, csövest, munkanélkülit, kurvát, drogdílert... kitoloncolták a városból és környékéről. (Az építkezéseket is leállították, mert ugye ott rengeteg feketemunkás van, s azokat is hazaküldték, csakhogy jobb legyen a vizuális életszínvonal-átlag.) Pekingben ebből annyiban volt baj, hogy a naponta keletkező hatalmas mennyiségű szemét nagy részét az ilyen emberkék szedték össze, válogatták szét, majd vitték el a hulladékfeldolgozóba, némi pénzt gyűjtve így. Szóval mikor kitoloncolták az ilyen emberkéket, hirtelen ellepte az utcát a szemét. Hoppá. Erre nem gondoltak, de megoldották.
Kíváncsi vagyok, itt Shanghai-ban milyen problémákkal szembesülünk majd, mert biztos lesz pár. Az első lehet a férőhelyek száma a börtönökben :) Ugyanis már ittas vezetésért is kapásból lecsuknak (bizonyos, de nem magas értékhatár felett), amellett, hogy természetesen elveszika jogsidat és bírságot is kell fizetned ("all in one" csomag:)).
Így járt egyik barátom is, akit itt most anonimitásba burkolok: majd megírja a beszámolóját, ha akarja :) Remélem még idén. Szóval egyik haverom 3 sör és 2 kis unicum elfogyasztása után élvezhette a rendőrség vendégszeretetét 5 napra. Elmondása szerint a rendőrök végig kedvesek voltak vele, viszont börtönbe nem szívesen menne többet. Kipróbálta, ez is megvolt, de többet nem fog ittasan vezetni, az tuti. Ahogy hallgattam a történetet, azon gondolkodtam, hogy vajon minek lehet nagyobb visszatartó ereje: egy zuhanyzóval, internettel, TV-vel ellátott kétszemélyes luxuscellának napi 4 étkezéssel, konditerem és könyvtárbérlettel, vagy egy olyannak, ahol 8-12-en vannak 15 négyzetméteren, az étkezőasztal a priccs, a cellafal körben rács, a zuhanyzó egy hidegvizes csap a guggolós wc mellett, s ahova egy szál alsógatyában kell bevonulni, mert mást nem vihetsz. (Költői kérdés volt, igen.) Ja és a kaja, bár gondolom kitaláljátok: rizs rizzsel.
Na, ez kéne otthonra is, nem pedig EU konform luxusszállók.

Szóval keményít a rendőrség ezerrel, egyre másra zárják be a bárokat, lokálokat, folyamatosan igazoltatás van (engem épp tegnap "világítottak át", itthon! - ami vicces volt, mert ugye nem beszéltek angolul, de volt náluk egy kétnyelvű papír, ami arról szólt, hogy bla bla Expo, vízum, iratok, töltse ki, mutassa be bla bla... Namost amit ki kellett tölteni már csak kínaiul volt, az én papírjaim meg ugye max angol, így elsakkoztunk fél órát a két ügynökkel...).
Mindez egyébként rendben is van, csak arra leszek kíváncsi, hogy ha már most ilyen keménykedés van, mi lesz egy fél év múlva? Lehet majd mindenhova vihetjük magunkkal az útlevelet meg minden szart, különben kapásból bezsuppolnak.

Nincsenek megjegyzések: