In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. március 1., csütörtök

Hangzhou, a város / Hangzhou, the city

Mostmár tudjátok, mit érdemes megnézni (és megenni) Hangzhou-ban (vagy magyaros írással Hangcsouban), pár sorban akkor bemutatjuk magát a város is. Jelenleg Hangzhou Kína ötödik legnagyobb városa: külterületekkel együtt összesen 6,5-7 millió lakosa van.
A város több mint 2000 éves, felvirágzása XII- XIII században következett be, amikor a Song dinasztia ide helyezte székhelyét, mivel a dzsürcsi barbárok elfoglalták az akkori fővárost, Kajfenget. Ennek több oka is volt: egyrészt nagyon jó közlekedéssel rendelkezett, és így könnyen oda lehetett szállítani az adógabonát (ami természetesen a rizs volt), másrészt Hangzhou akkor a világ egyik legnagyobb (már akkor milliós nagyváros) és legpompásabb városa volt, ami nagyon tetszett a császárnak is.

Marco Polo, a velencei utazó járt itt ebben az időben, és teljesen le volt nyűgözve mind a város méretei, az infrastruktúrája és a kultúra miatt is, ezekről elég sok feljegyzése is született. A Nyugati-tó partján már akkor is az előkelőségek villái álltak, ahol különbözö mulatságokat, rendezvényeket, esküvőket is lehetett tartani.

Hangzhou-t egyébként a vizivárosok között tartják számon: egyik oldalán a Nyugati tó terül el, a másik oldalról pedig a Quintang-folyó határolja, amely kisebb nagyobb csatornákra ágazik szét a városon belül. Marco Polo szerint 12 ezer hídja volt akkor, és ebből nagyon sok olyan, amely alatt a tengeri hajók is átfértek.

A legtöbb írás, történet egyébként Song és a Yuan dinasztia idejéből származik (1127-1368), mivel ekkoriban volt leginkább a figyelem központjában a város. A későbbiek során tovább feljődött a város ipara, különösen a textil ipar, és mára Kína selyemipari közponjává vált. Mi is nagyon sok selyemárussal találkozunk, és tényleg hihetetlen árakon kínálják valódi selyemből készült ruhákat, kiegészítőket. 300-500 forint körül van például selyem sál, kendő, 1200 Ft-ért már selyemhálóinget lehet venni, 2500 Ft-ért selyemköntöst és hálóinget együtt (és ezt az árat ők mondták, szóval még alkudni is lehetne belőle).

A Kínai birodalom összeomlása után azonban a város elveszítette korábbi fényét, és csak most kezd újra magára találni. Ma már a külföldi befektetőknek és a nagy kínai magáncégeknek köszönhetően újra fontos kereskedelmi központ, de valahol mégis megmaradt a pihenés és a kikapcsolódás városának.

Ez itt a város google earth képe, Greg bejelölte rajta azokat a helyeket, ahol eddig jártunk:


Érdekességek:
- Hangzhou Zhejiang tartomány fővárosa. Ennek a Magyarországnál alig nagyobb tartományak több, mint 70%-a hegy vagy dombvidék, viszont 43 millió embert kell eltartania. Ezek után nem kell azon csodálkozni, hogy a külföldön megélhetést kereső kínaiak jelentős része ebből a tartományból származik
- Folyójának, a Quintang-nak nevezetessége a szökőár, amely úgy alakul ki, hogy a folyótölcsér torkolatába érkező dagály víztömege egyre szűkebb területre szorul össze, s végül valóságos falat alkotva rohan felfelé a folyón, 30km/h-s sebességgel.
-A háborúk és az éhinségek következtében Észak-Kínában eléggé elterjedt a kannibalizmus, és sok Hangzhou-i étteremben emberhúst szolgáltak fel. Állítólag még most is nem egy olyan étterem működik, ahol alig pár száz éve még ember volt a menün...

3 megjegyzés:

Norb írta...

Zsir! a tortenelem az a legjobb es legerdekesebb! :))

Mariann írta...

En a menun akadtam fenn ismet... Ki nem kelt napos csibe es emberhus utan mi johet meg? :)

Névtelen írta...

erdekes, historikus, utanaolvastok, vagy tudjatok fejbol???