In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. október 18., csütörtök

Kirándulás Part 4.: Nanjing 2.nap

...és végre itt az utolsó rész is, a már lassan hetekkel ezelőtti kirándulásról:
A 2. napon ultramaraton túrát szerveztünk, nem futva, csak sétálva, mászva és legvégül vánszorogva. Nagyon jó volt!
Nanjing mellett van egy Purple Gold nevezetű hegy (Lila Arany hegy; nem tudom, hogy találták ki ezt a hüle nevet. Ilyen alapon lehetett volna Barna Gyémánt, vagy akár Rózsaszín Ezüst hegy is, de mindegy:)), szóval ezt a hegyet másztuk meg. Pontosabban csak egy részét, mert noha csak 448 méteres a legmagasabb csúcsa, egész nagy kiterjedésű (főleg a shanghai-i hegyhez képest, ami nincs).
Utikönyvünkre hagyatkozva (majd kijavítva visszaküldjük:)) először a libegőt vettük célba, de mivel a bejárat mellett volt egy tábla, hogy szoborpark balra (azt nem írták hogy 1 km), gondoltuk megnézzük. Utunk egy szép kis bambuszerdőn át vezetett a városfal tövében.

Egyébként alighogy nekiindultunk, rögtön letámadott egy fiatal túristacsapat, hogy le akarnak velünk fényképezkedni:). Hallotunk már ilyenről, hogy kínaiak külföldiekkel akarnak közös képet (gondolom, ez valami olyasmi lehet, mint mikor az állatkertben fényképezkedsz a struccal, zsiráffal és hasonlókkal), de ez volt az első alkalom, hogy velünk is előfordult. Nem értem, hogy tudták eddig visszafogni magukat, hisz olyan szépek vagyunk :D:D:D

Miután átsétáltunk az erdőn, egy nagy parkhoz értünk (volt benne vidámpark is természetesen, de az idő szűkössége miatt Piroska most nem hódolhatott eme szenvedélyének). A bejáratnál egy kinai fazon csinált cukormázból mindenféle alakos édességet. Nagyon ügyes volt, szuperül nézett ki a sárkány (is)!

A park tele volt családokkal, hozták a kis lurkókat játszani. Itt épp kifestőztek vagy mi...

De volt céllövölde is. Azért befigyel a harci üteg:)

Természetesen volt tó is...

...ahol horgásztak és vizililiomot (?) is szedtek a kölykök.

Végül megtaláltuk a szoborparkot is, bár jól el volt dugva.

A bevezető séta után visszaindultunk a hegyre. Út közben láttuk ezt a gyöngyszemet: függőágy árus munkában. Hát kell ennél jobb reklám? :)

Miután visszaértünk a libegőhöz és elnyomtunk egy jégkrémet, felvontattuk magunkat az első állomásra, a PG-hegyi obszervatóriumhoz. Pontosabban mellé, mert miután kiszálltunk, még lépcsőzhettünk vagy 40 percet, hogy odaérjünk (ez nem tudom, miért nincs benne a könyvben, na meg az, hogy kocsival is fel lehet menni...).

Ettől függetlenül megérte felszenvedni magunkat oda, mert egyrészt rengeteg érdekes dolog volt kiállítva, mint például ez a csillagok helyzetét ábrázoló gömb is középpontban a Földdel (i.sz. 220-ban már építettek ilyeneket; itt bizonyára nem pörköltek volna oda Galileinek).

Találtunk itt még egy kiállítást is valami híres kínai csillagászról vagy űrkutatóról, amiben az volt az érdekes, hogy a világ különböző tájáról összegyűjtött bélyegeken keresztül mutatták be az űrrepülés fejlődését. Megtaláltuk a magyar bélyeg mását is:

Volt itt is egy kisebb kilátó, szétláttunk ott is:

Miután visszamásztunk a libegőhöz, folytattuk utunkat a legmagasabb csúcshoz.

Itt fent is ki volt alakítva egy nagyobb kertrendszer, bár ez közel nem volt olyan igényes, mint amit a kínaiaktól már megszoktunk (kertépítés terén).
Ez itt például a pávapark volt:

Ez meg a teaház (vót valamikor):

Miután körbejártuk a hegycsúcsot és pihentünk egy kicsit...

...elindultunk lefelé megkeresni a „kicsit” távolabb lévő mauzóleumokat és kertetek.

Mivel ez a leereszkedünk a hegyről móka kb. másfél órás program volt, már nem maradt időnk mindent megnézni (mellesleg maga a 2 mauzóleum és a közelben lévő kert egy napos móka), de Dr. Sun Yat-sen mauzóleumát, ha nagy nehezen is, de kivégeztük :)
A bejárat lentről: nemigen hittük, hogy fel tudunk mászni.

Már majdnem fent:

Visszanézve még hosszabbnak tűnt:

A Dr., a Kínai Köztársaság megalapítójának szobra az előcsarnokban. (Bent magát a kőszarkofágot nem lehetett fényképezni, pedig jó lett volna egy kép az előtte hajlongó kínaiakkal.)


Nagyjából ennyi fért bele a 2. napba, ide is vissza kell még jönnünk, ami egyáltalán nem baj:) Mondjuk májusban, hátha pont itt lesznek Norbiék is!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez a szétlátás honnan is jött?
nem Pepa lakásavatóján merült fel először??? :)

Névtelen írta...

Ez a Purple Gold valami olyasmi, mint nálunk a Négyszögletes Kerekerdő :D:D:D - szerintem.

Norb írta...

tenyleg szetlattatok: egyik jobbra masik balra :)))

Tenyleg, kozos kepekre megkertek vmi jarokelot? Nem felsz, hogy elfut a kameraval a kis sarga?????