In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2008. április 23., szerda

A pekingi olimpia és Tibet


Lassan már a csapból is Tibet folyik az idei olimpia kapcsán, az olimpiai láng körüli incidensekről szerintem már mindenki hallott. Az egész hececáréval kapcsolatosan az én véleményem lényegében csak annyi, hogy nem kéne semmilyen szinten, egyik oldalról sem belekeverni a politikát. Az olimpia sportesemény, melyre minden ország élsportolói éveken át edzenek, készülnek. Nem tudom, hogy veszik egyes szervezetek, politikusok a bátorságot ahhoz, hogy ezt az áldozatos munkát feláldoztassák a politika oltárán egy esetleges részvételt megtiltó rendelkezéssel, vagy akárcsak ilyen irányú véleménnyilvánítással is. Nem is beszélve arról, hogy az egész cikrusz eredménye semmilyen pozitív eredménnyel nem kecsegtet, mint ahogy nem vezetett eredményre a multban sem. Nem is beszélve a Kínában, a kínaiakból kiváltott reakciókról: felfokozott nacionalizmus, idegen-, illetve nyugatellenesség.

A legújabb megnyilvánulások közül csak néhány:

- egy németországi Coca-Cola kampányra válaszolva (szerzetesekkel reklámozzák terméküket, enyhe „Free Tibet” szinezettel) terjednek körlevelek, melyben a Coca-Cola termékeinek bojkottjára szólítják fel a hazafiakat

- a magyar származású (remélem ezt a helyiek nem tudják) francia köztársasági elnök kijelentésére reagálva, miszerint nem zárkózik el az olimpia bojkottjától (csak ő nem fogalmazott ennyire diplomatikusan) úgy reagálnak a helyiek, hogy nem vásárolnak a Carrefourban. Nem tudom, milyen mértékben csappan így meg az üzletlánc forgalma, de szerintem megérzik elég rendesen.

- a BBC/CNN által leközölt valótlan videók közzététele miatt (tibeti lázongásokról és megtorlásról, melyek egyrészt nem mostaniak, másrészt nem Tibetben lettek felvéve, de ugye ez nem számít nekik túl sokat a hírhajhászás tükrében) a kínaiak unblokk bojkottálni akarják az összes nyugati áruházláncban történő vásárlást.

- MSN-en, Skype-on, QQ-n már hemzsegnek az „I Love China” feliratok, egyfajta tiltakozásul a nyugat vádaskodása ellen.

Nem tudom, ez kinek jó.

Ezt az egészet most csak azért írtam le, mert ma reggel beszélgettem az egyik kollégámmal, aki felhívta a figyelmemet, hogy május 1-jén még véletlenül se menjek nagybevásárlásra egyik nyugai szupermarketbe sem, mert simán megverhetnek érte az utcán. Mondtam neki, hogy ne vicceljen már, de újra figyelmeztetett, hogy vegyem csak nagyon komolyan. Kérdeztem tőle, hogy mi az oka, de nem tudta megmondani. Ennyit arról, hogy itt is mennyire elvakult az átlagember. Erről jut eszembe az otthon egyik stand-up comedy-ben hallott vicc az otthoni gazdálkodókról:

Őstermelőék feltraktoroznak Pestre az Országház elé. Ki is megy a riporter srác interjút készíteni velük:

Riporter: - Miért jöttek?

Őstermelő: - Tárgyalni!

Riporter: - És tárgyalnak?

Őstermelő: - Nem!

És mindezt miért? Kétlem, hogy a nyugat ennyire aggódna Tibet autonomitásáért – mert ugye hol voltak akkor az előző években?

No mindegy...

Nincsenek megjegyzések: