In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2008. április 26., szombat

Postamúzeum

Vagy két hete hétvégén elnéztünk az itteni Postamúzeumba, ami a Suzhou patak torkolatánál van (itt a városon belül természetesen), a városi postahivatal épületének 2. emeletén.

Szerintem annyira nem nagy szám, de legalább ingyenes volt :)

A kínai posta történetéről röviden csak annyit, hogy már a Shang dinasztia ideje alatt (i.e. 1600-i.e.1046) birodalom szerte megalakultak az első postaállomások, melyek természetesen elsősorban az uralkodó kinyilatkoztatásait, törvényeket és egyéb hivatalos cuccokat terjesztettek. Aztán szépen jött a többi szolgáltatás is.
Miután a külföldi betolakodók megvetették a lábukat, ők is létrehozták a saját hálózatukat. Ezeket hívták „Guest Post”-oknak. Mivel ezek nem álltak császári feügyelet alatt, kiváló hátteret nyújtottak a drogcsempészetnek. (Ezeket aztán 1922-ben, a Kínai Népköztársaság megalakulása után szépen száműzték – az összes külföldivel együtt.)

A sztori többi része már annyira nem érdekes, kvázi ugyanaz, mint bármelyik másik országé.

Pár kép:
A Kínai Népköztársaság első bélyegei, Sun-Yat sen, a Népköztársaság Atyjának képével:


Piroska az épület tornyában található kültéri kamerával játszik. (Innen lehet vezérelni; tényleg tök jó!):



A 22. UPI Kongresszus (1999) emléklapja: Lengyelországtól Kamerunig, Csehorszégtúl Periug mindenki volt, de a magyar aláírést sajna nem taléltuk rajta.



A shanghai-i postai logisztikai központ: 58000 m2-en működik 2003 decembere óta, teljesen automata sorokkal:


Régi postai motor, a 250 köbcentis „Boldogság” (ez a márkája):


Nagy nehezen réleltünk pár magyar bélyegre is (utána találtunk még párat, de az őr kiszúrt magának, mert nem lehetett fényképezni, szóval...):


A tetőterasz:


Látkép fentről:


A belső udvar:

Nincsenek megjegyzések: