In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. november 17., szombat

MKÉ: balett

Tegnap este újfent kultúrálódtunk egy kicsit: a Magyar Balett és a Magyar Fesztivál Balett lépett fel a Shanghai Operazenekar és Kórus kíséretében.
elmenünk, megnéztük, átestem a tűzkeresztségen. Ez volt ugyanis az első balett előadás amit végignéztem. (Bunkóság lett volna kimenni, na meg annyira nem volt rossz, mint anno Shakespeare: Szent Iván éji álom c. darabja a nyíregyházi színház modern feldolgozásában - tudjátok, már éve mikor bejött a lézertechnika és boldog-boldogtalan ilyen szarokkal pakolta tele - "rendezte" - a darabokat.)
Szóval az előadás: a zenekar nagyon jó volt, kár, hogy nem ők voltak a középpontban. A kórus csak a vége felé énekelt, az elején azt is csak ímmel-ámmal, de még mindig egész rendben volt. De ezek a balettosok! Hát nem tudom, mit is mondjak. Az első két rész kicsit megfeküdte a gyomrom, mondhatni. Az az ugrabugrálás, kergetődzés, kúszás és vonaglás, amit levágtak...nem tudom, ebben mi volt annyira művészi. Mellesleg semmi történetet nem lehetett kivenni az egészből (én még anno úgy "tanultam", hogy a balett lényege is az, hogy egy történetet táncolnak el) és a zenéhez sem volt 100%-ig köze.
Az egyetlen vicces dolog az egészben a táncosok hülyébbél hülyébb mozdulatai voltak - nem tudom, ki találta ki őket, de szerintem szívatás volt, s olybá tűnt, hogy ezzel maguk az előadók is tisztában vannak. Tényleg volt jónéhány rész, amit még akkor sem csinálnék meg, ha fizetnének érte, főleg nem ennyi ember előtt. No sebaj, a lényeg, hogy eztán következett egy nagyon jó rész, ahol két öreg táncos életét adták elő. Na, ez nagyon jól sikerült, mondhatnám mélyen megható és szívhez szóló alakítás volt!
Eztán következett még egy "bohóc show", pár normálisabbnak mondható jelenettel (bár még ezek is inkább egy elrontott talajtorna gyakorlathoz voltak hasonlíthatók leginkább), s vége.
Egyébként végig azon agyaltam, hogy mi késztethet egy fiatal, egészséges, izmos férfit arra, hogy beálljon balettosnak, tunikát vegyen a lábára, passzos nacit húzzon és félmeztelenül felváltva ugrabugráljon, illetve tipegve pucsítson a színpadon több száz ember előtt. De hát ők tudják...

Nincsenek megjegyzések: