In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. június 27., szerda

Génmanipuláció

Még nem lehet tudni, hogy mit fedezett fel az ember, amikor sikerült beleavatkozni a teremtésbe, és új élőlényeket létrehozni. Általában, mint a legtöbb újítással szemben a génmanipulációt is nagyon sok oldaról érik heves támadások, és Nostradamus legyen, aki meg tudja mondani, hogy jó vagy rossz lesz. Habár ha az emberiség eddigi történetét vesszük, biztos, hogy nem csak gyógyászati és környezetvédelmi célokra fogák használni az újonnan megszerzett tudást.

Mivel nem szeretem a vészmadarakat, ezért amikor régebben azt hallottam, hogy "te jó ég, mi lesz a génmanipulációból", arra gondoltam, hogy "dehát a növénynemesítés, fajtatisztítás nem az? Azt pedig több ezer éve csináljuk, mégsem lett belőle katasztrófa". Ez igaz, de a nemesítés során hasonló fajokat kereszteznek, akiknek a génállománya amúgy is nagyon hasonló, és a fejlődés nagyon lassan, több generáción keresztül fog végbemenni. Ezzel szemben génmanipulálás során egymástól teljesen különböző fajok génállományát "keverik össze", és úgy hoznak létre új fajokat. Például sertés vs. ember = nagyobb súlyú sertések, burgonya vs. selyemszövőlepke = bizonyos betegségekkel szemben ellenálló burgonya stb. (http://www.zpok.hu/fogyved/ujabbgen/ )

Itt Kínában az Európai szabályozáshoz képest egyszerűbben lehet ezeket a kísérleteket végrehajtani, és emiatt lehetséges, hogy órási fejlődést értek el a kínaiak ebben is. Például olyan gyapot, amely ellenáll a kártevő rovaroknak:


Növények + szentjánosbogár = fluoreszkáló fák


Dohány + mangrove fa = olyan dohány, ami a tengervízet is bírja, tehát nem kell többé édesvízet pazarolni rá


ez pedig a mangrove fa


Nagyon szuper rizs: jobb, több, betegségek és kártevők ellen védett, mi kell még? Talán még annyi, hogy ez is tengervizen éljen, és kicsit sós legyen, és mindenféle beavatkozás nélkül a mellette növő zacskóba vagy zsákba ugorjon, és menjen el a felhasználási helyszínre, ahol magától megfő...


Őssejt kutatás
Ami már végképp hihetetlennek tűnt, az ez a kis fehéregér volt, amelynek a hátára emberi sejtekből kifejlesztettek egy fület.

Azt azért lehet gyanítani, hogy Kínában (vagy máshol is) amit a múzeumokban mutogatnak, valahol már elavult technológia, és hogy a sajtó, a nép elől elzártan történő kutatások már sokkal sokkal messzebb járnak, kérdés, vajon hol? Létrehozták-e már és nevelik-e valahol a jövő tökéletes katonáit, akik bármilyen szélsőséges körülmények között életben tudnak majd maradni, vagy ez tényleg csak sci-fi, és csakis az emberiség gyógyítására és segítésére fog szolgálni ez az új teremtés... Próbálok optimista maradni

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

a Pest-ellenálló gyapotot véletlenül se exportáljátok haza :)