In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. június 8., péntek

Kínai égöv jegyek

Az otthonihoz "megszokotthoz" hasonlóan a kínai horoszkópban is 12 állat van. Ezek története azonban több ezer évre nyúlik vissza és rengeteg (gyerek)mese, mende-monda kapcsolódik hozzá. Azt, hogy miért pont ez a 12 állat szerepel benne (patkány, ökör, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kos/bárány/kecske -mikor hogy fordítják angolra-, majom, kakas, kutya és disznó/kan/vadkan), nem tudom, de a sorrend nem véletlen.
Történt ugyanis nagyon régen, hogy a vadon álltjait összehívták az istenek, hogy megversenyeztessék őket, annak érdekében, hogy eldöntsék köztük a sorrendet (nem tudom, minek). A feladat a folyó átúszása volt: aki a leghamarabb átússza, lesz az első az égövek jegyében is. (Utána a többiek sorrendben.)
Namost ugye felmerüla kérdés, hogy mit keres a patkány az élen. Hát igen, a pantkányok nyernek...(nem csoda, hogy olyan sok mese kapcsolódik ezekhez az állatokhoz, melyek valahol ugye emberi tulajdonságokat testesítenek meg).
Szóval az egész úgy történt (az egyik verzió szerint), hogy mivel a patkesz és a tigris nem tudott elég jól úszni, megkérték a jámbor (ökör) ökröt, hogy vigye el őket, s mikor a túlpart közelébe érnek, majd előre engedik cserébe.
Csakhogy a patkesz a vége felé úgy döntött, hogy megnyeri a versenyt. Lelökte a tigrist a vízbe (a macskafélék ezért utálják a vizet, na meg a patkányféléket), s az ökör fejéről elrugaszkodva elsőnek ugrott a partra. A naív ökör ért ki másodiknak, a tigris harmadiknak, majd a többiek szépen sorban...A nyúl a köveken ugrált át, a sárkány átrepült (nem tudom, miért tartott tovább átrepülni egy folyót, mint átúszni, de gondolom vétett a szabályok ellen, ezért az akkori idők Eclestonja a boxutcábol rajtoltatta...- a sárkány valami nagylelkű tettekkel magyarázta a dolgot).
A kígyó megijesztette a lovat, azért tudott elé vágni, a bárány, a majom és a kakas egymást segítve, egyszerre értek partot (szóval nem tudom, miért ez lett a sorrend, de szerintem ők sem), a kutya fürdőzött egyet a vízben, azért lett utolsó előtti, a disznó ugye meg lusta, mint a disznó, szóval...
Röviden így állt össze a "kép".



Még annyit érdemes tudni, hogy az még hagyján, hogy 12 csillagjegy van, de emellett van még 5 fő elem is: a Fém(arany), a Fa, a Víz, a Tűz és a Föld.
Ezek is évente váltakoznak (ergo 5x12=60 variáció van, azaz egy teljesen teljes ciklus 60 év), s ezért van az, hogy az idei évre, az Arany Disznó évére (gyakorlatilag szerencse a négyzeten) annyi gyereket és esküvőt tartogattak. Mert ritkán van. --- meg most aztán szerintem még WC kefét is lehet kapni arany disznós kivitelben ---



Végezetül még annyit, hogy a sárkány itt nem a gonosz megtestesítője, mint az otthon megszokott mesékben (kivéve Süsüt), hanem a bátorságé, tisztességé és segítőkészségé. (Lehet, Csukás innen mintázott?)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

tetszett, köszi

Norb írta...

Tok erdekes volt, vegre meg tudtam az allatjegyeket: mondjuk miert pont ezt a 12 allatot hivtak ossze az istenek, miert nincs ott mondjuk a panda vagy a gyik vagy mittomen a nagy imadkozosaska??? :)
dehat gondolom a mese azutan keletkezett, hogy mar megvolt a 12 jegy....:))
- jah, Belgiumban nem tortenik semmi, nem maradtok le semmirol :DD