In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. június 21., csütörtök

Science &Technology Museum

Az elmúlt hétvégi "Minden hétvégén próbáljunk meg valami érdekes helyre eljutni" mozgalom jegyében a Pudongi Természettudományi és Technológiai múzeumba mentünk el. A múzeum a múlt héten már bemutatott Century Park közelében van, egy nagyon merész, modern épületben.





Előtte persze sárkányokkal, és most egy menyasszonnyal (meg talán vőlegénnyel is). Kínában egyébként divat az, hogy a lányok készíttetnek magukról egy menyasszonyos portfóliót, hogy azután azzal tudjanak ismerekedni :) Kíváncsi vagyok, otthon ez mennyire jönne be...


Ez pedig már a múzeum belülről. Itt éppen tereprendezés folyik:



1. Szekció: esőerdők. Sikerült létrehozniuk egy kis dzsungelt, a növényektől kezdve a kötélhídon át egészen a trópusi viharokig volt itt minden. Az esőerdő párásságának bemutatása olyan jól sikerült, hogy nem is láttunk semmit szinte :)




2. Szekció: itt mindenféle érdekesség volt: óriási baktériumok, vírusok, egysejtűek

Tengeri és édesvízi akváriumok, rengeteg hallal, de sajna nem sikerült jó képeket csinálni róluk. Ahogy elmentük mellettük, a folyosó alja is üvegből volt, és alattunk egy kis "patakban" is aranyhalak úszkáltak.

3. Pók szekció: igen, ez sajna elég élethűre sikerült. Nem elég, hogy az egész a pókokról szólt, de még mindent jól fel is nagyítottak, hogy mindenki átérezhesse, mit is érez szegény állat, amelyik találkozik egy pókkal. Pfuj!

Ez éppen jött lefelé, és persze mindene mozgott. Én inkább nem álltam alá...

Ami nagyon jó ebben a kiállításban az az, hogy minden interaktív. Nem csak olvasni és nézni lehet, hanem ki is lehet próbálni, mit érez például a pók, ha lepke, méh vagy légy akad a hálóba. Azért a pók szemszögéből jobb nézni a dolgokat.


Úton a következő szekció felé, Neumann János portréjával. Szerintetek is kínainak néz ki?

Robotvilág
Itt működő robotok tették mozgalmassá a kiállítást: nemcsak nézhetted, hogyan "dolgoznak", de kommunikálhattál is velük. Voltak olyanok, amelyek táncoltak, ha választottál nekik egy dal, volt olyan, amelyikkel játszani lehetett:

Nyílat lőtt:


És volt robot színház is: amiről itt lesz majd egy videó.
A kiállításon kb 20 robot volt, és ha ezek nem is csúcstechnológiás gépek, hanem mondjuk kifutott modellek, még akkor is rengeteg pénzbe kerülhettek.

Az utolsó szekció, ahova eljutottunk, a környezetvédelmi problémákkal foglalkozott. Azért volt itt néhány megdöbbentő adat: pl a cink kb 25 év múlva el fog tűnni, mert ennyire volt elég. Nem furcsa, hogy mennyi minden volt itt a Földön már sok millió évvel ezelőtt, és az emberiség 100-200 év alatt képes elhasználni ezeket? És ugye Kína is meglehetősen élen jár most ebben. Vagy ott van a szén, kőolaj, földgáz bármi. Több nagyságrendnyi különbség van a kialakulásához és a felhasználásához szükséges idő között...
Itt is bemutatták a kihalófélbel lévő állatok kitömött mását. Remélem, hogy maguktól haltak mag, nem pedig azért, hogy kitömhessék őket megmutatni, hogy vigyázzunk rájuk.

1 megjegyzés:

Norb írta...

ezek az epuletek kivulrol olyanok, mint a Berlaymont, BXL es a Bizottsag buszkesege :)))