In-tro

Figyelem!

Az alabbi blog tartalma egyes elemekben, nep- illetve munkacsoportokban nemtetszest valthat ki, esetlegesen sokkoloan hathat.
Akinek nem inge, ne vegye magara,
Akinek nem tetszik, huzzon a p.....

ennyi.







2007. április 17., kedd

Múzeum

Hétvégén ellátogattunk a Várostervezési (vagy valami nagyon hasonló - Shanghai Urban Planning Museum)Múzeumba. Nagyon érdekes, nagyon látványos, aki csak teheti, nézze meg! Tamás és Guczó: köszi a tippet! Tényleg hatalmas élmény!

A múzeum maga egy elég modern épület a helyi Népkert szélén. Bent 4 szinten vannak kiállítások különféle témákban. Maga a kiállított dolgok számbeli mennyisége nem is olyan hatalmas nagy, de a látvány! Elképesztő! Nem is szaporítom a szót, jöjjenek a képek!

A bejáratnál rögtön egy 'kisebbfajta' pár négyzetméteres makett fogadott a folyóról és környékéről. Mit mondjak, nagyon jól nézett ki. A maketton rajta voltak a közeljövőben megépülő épületek is, így a Jin Mao mellett már látható a Shanghai World Fincancial Center épülete (itt csak Sörnyitónak hivjuk). A mi kérónk kb. a kép bal alsó sarkában lenne, csak az már nem volt lemodellezve.

Megpróbáltam az egész makettet is lefotózni csak a méretek kedvéért:

A bejáratnál, a 'kis' makett mellett még egy aranyozott forgó makett is volt, rajta Shanghai leglátványosabb épületeivel. Megjegyzem nem túl méretarányosan, mert a Sörnyitó magasabb lesz mindegyiknél, s a Pearl Tower sem arányos, de mivel ez a város egyik szimbóluma, hát legyen. A lényeg, hogy nagyon jól nézett ki ez a forgó épületegyüttes.

Piroska és a nagy könyv. Ha egyszer megtanulunk olvasni, majd ilyenekből is magunkba ihatjuk a tudást :)

Az egyik metrómegálló makettje - ez is nagyon tetszett: még a reklámok is megvannak!

XXI. századi föld alatti mozgalom

A reptér modellje (Pepa ide fog megérkezni nemsokára:))

Ez it a jelenleg is épülő (nagy részét már átadták) mélyvizi kikötő modellje. Mivel 2010-ben itt lesz az Expo (itt meg is csinálják, nem csak a pulikutya logoig jutnak el pár milliárdból), s a helye a jelenlegi, városon belüli kikötő helyén lesz, a jelenlegi kikötőnek mennie kell. (Tökéletesen egyetértek, eléggé elcsúfítja a város látképét - akár csak Komárno-ban...) De mivel ugye itt az elv az, hogy ha már építünk valamit, annak járjon csodájára az egész világ, hát kitervezték a kikötőt a városon kívülre, pontosabban a várostól 35km-re építenek egyet. (Ha már mélyvizi kikötő, legyen a mélyvizen - gondolom én:))

Frankó lenti makett ide vagy oda, nem hittük volna, hogy valaja ilyet látni fogunk, de a harmadik szinten a következő kép tárult elénk:

Igen, Shanghai teljes makettje! A jelenlegi és az elkövetkezendő években épülő lakütelepek, felhőkarcolók, irodaházak, parkok - egyszóval minden - makettjeivel (ami még nincs kész, az fehér volt, a többi színes). Mindez kb.200 négyzetméteren! Hatalmas! Elképesztő! Fantasztikus! Csak körüljárni tényleg vagy 15 perc, s ha még meg is állsz nézelődni, akkor kb. egy óra.
A makett felülről. Órákig tudnám nézni! Kár, hogy távcsövet nem adnak hozzá...

Egy kis retro: itt van még egy kép a helyi büszkeségekről. Ha jól megnézitek, akkor itt a Shanghai World Financial Center még az eredeti terv szerinti kinézettel szerepel. Később azért változtatták az épület tetején a kör alakú lyukat négyzetre, mert többen a japán zászlóval azonosították. A japánokat ugye meg nagyon nem szeretik a kínaiak. Anyway a lyuk szerepe állítólag az, hogy az épületet tájfun-állóvá tegye. Nekem senki sem mondta, hogy itt van tájfun!!!

A Shaghai makett mellett a másik elképesztő látványosság a virtuális szoba volt. (Erről videó van, csak azt nem tudom feltenni.) Bemész egy kb. 20m2-es, henger alakú szobába, ahol a falra körben Shanghai virtuális világa van kivetítve. 9 projektor, a teljes város, autókkal, emberekkel, mindennel és mozog! A virtuális túra atvisz az egész városon - olyan mintha egy repülő tányéron lennél! Bármerre nézel, minden le van modellezve a legkisebb részletig! Igazából ez pont olyan dolog, amit el sem lehet mondani, le sem lehet írni. Ezt meg kell nézni!
Röviden összefoglalva tényleg szuper egy múzeum, bárki itt jár Shanghaiba, menjen el és nézze meg! Pár órás program, mi is lejártuk a lábunkat a végére, de nagyon jó volt!

Nincsenek megjegyzések: